dissabte, 21 de Juny de 2008

Enric Senabre
Article publicat al setmanari El Punt. Edició País Valencià el 15/06/08

La televisió té aquestes coses, de vegades fa un exercici pràctic de reflexió i fusiona formats amb resultats absolutament innovadors. La sèrie de més èxit de les vesprades, la inacabable i soporífera Yo soy Bea, s'ha convertit en el "reality" Canvi radical i ha transformat el personatge més famós de les telenovel•les nacionals en un producte manufacturat d'estilistes, perruquers, ortodontistes i cirurgians. Res a objectar a la necessitat d'un final feliç que el format reclama per a redimir de tots els errors, curar totes les penes i satisfer els desigs més bàsics dels televidents més fidels. Però convertir Bea en model de passarel•la després de 460 capítols en què ha reforçat l'autoestima de les dones corrents, és una autèntica traïció a tota l'audiència.
Però especialment a aquestes dones que s'havien identificat amb uns personatges propers, i a què la sèrie havia reafirmat l'orgull de ser persona per damunt de característiques físiques com ser prima o grossa, baixa o alta, bonica o lletja. Sense necessitat de canviar el seu aspecte, Bea ha arribat a directora de la revista de moda en què treballa, ha conquistat a Alvaro, l'amor de la seua vida, i ha recuperat l'amor propi de les treballadores de l'empresa.
Però no podia ser tot perfecte, els imperatius de la televisió en el món de la imatge han acabat vencent i, a Bea, l'han feta bonica. El model de dona atractiva, l'imperatiu de la bellesa i l'obligació de tenir cura de l'aspecte han vençut i les dones continuen subjugades a l'esclavitud de la imatge. Efectivament, al final no n'hi ha hagut prou amb la vàlua professional, l'eficiència i la personalitat. No, sembla que les dones han de ser atractives i han de sacrificar la seua vida per la bellesa. Amb aquestes imposicions l'alliberament de la dona sembla cada vegada més lluny i anem per mal camí. I ara ve Betty!


Publicado por Enrisena @ 20:12  | sociologia
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios