dilluns, 02 de Juny de 2008
D?u
Enric Senabre Carbonell
Article publicat al Setmanari El Punt. Edició País Valencià, el 25/05/08

L'atractiu de les sèries d'hospitals radica en el seu caràcter de justificació quasi religiosa de les grans tragèdies humanes: la mort, la malaltia, el dolor. Antigament, els mites eren grans construccions justificadores de la realitat que acomplien la funció d'ajudar-nos a acceptar l'inevitable, a conformar-nos amb el que no podia ser d'una altra manera.

Hui en dia les religions també acompleixen aquesta funció entre els seus creients, però en els temps que vivim, la crisi de les grans màquines de justificar, com són la família, l'escola o l'església, ha obert un buit que intenten ocupar diferents instàncies. La psicologia n'és una, l'explicació mèdica i científica de la mort i de la malaltia és una altra. Però no tenim prou d'entendre racionalment que la malaltia i la mort són inevitables. Necessitem més, necessitem sentir-ho interiorment, comprendre-ho des de l'autenticitat dels sentiments, ni que siga de manera vicària, delegada en altres. És ací on intervenen els relats de ficció, de què les sèries d'hospitals formen part.

La identificació amb els personatges, l'emoció de contemplar la mort en directe i l'alegria de la recuperació miraculosa tenen la missió de reconfortar-nos amb la vida, de fer-nos acceptar i entendre l'inacceptable des del pensament racional. És la medicina humanitzada, encarnada en una persona real que ens ajuda a sentir a través d'aquesta, però sense les conseqüències traumàtiques que hauríem d'assumir en el món real. Si a més, el metge té el caràcter i la personalitat de House, llavors aconseguim transportar-nos als temps en què els déus es mesclaven amb els humans, els ajudaven o els perjudicaven, els odiaven o els estimaven des de la superioritat d'un saber infal·lible que els mortals mai podíem aconseguir. I ja se sap, als Déus se'ls permet tot, fins i tot la mala educació, si a canvi ens donen un bri d'esperança en un món desesperant.

 


Publicado por Enrisena @ 16:30  | Programaci?
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios