dijous, 22 de Maig de 2008
Enric Senabre Carbonell
Article publicat al Setmanari El Punt. Edició País Valencià, l'11/05/08

Sembla que les tendències dels creatius publicitaris han canviat d'objectius. De sempre, els anuncis televisius han estat dirigits a un públic ampli, sense referències directes al sexe, edat ni condició social. Aquest fet ens obligava a estar atents per prevenir les manipulacions invisibles. Ara una nova fornada d'anuncis clarament dirigits a un segment diferenciat de població ha aparegut a les graelles: un segur de cotxe que busca homes de mitjana edat amb qui demostrar la vàlua de ser home i conductor; el mateix anunci per a dones, destacant-ne la responsabilitat que demostren al volant; un refresc que parla de tu a la generació que ara te 40 anys; un cotxe per a joves entre 20 i 30 que canten amb l'esperit d'adolescència no superada dels joves suposadament actuals.
L'ideal de "l'audiència potencial màxima" ha estat abandonat per la publicitat. I si el món de la publicitat abandona un negoci que li podria donar més diners, és perquè aquest no funciona. Si s'ha decidit per buscar grups més menuts, per dirigir missatges específics a cada segment d'edat, sexe o procedència, és perquè cada vegada és més difícil trobar un missatge que arribe a tothom.
Sembla que la societat s'ha esmicolat, que no queden referents comuns que mostrar, ni ideals compartits com a objectiu. Potser la postmodernitat consisteix en això, en la fragmentació social d'una realitat que ens ha fet tan diferents que ens resulta difícil reconéixer-nos entre nosaltres, trobar-nos amb el diferent.
Si els creatius publicitaris ho diuen, de segur que és així, ells són els filòsofs de la postmodernitat. Ara bé, també és cert que ja no ens cal pensar davant del televisor, no necessitem interpretar els missatges amagats, només esperar l'espot que va dirigit al nostre grup d'edat, sexe o preferència, i acceptar l'inevitable. La resta ens passarà desapercebut sense necessitat de protecció.
 
Publicado por Enrisena @ 22:21  | sociologia
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios