dilluns, 14 de Abril de 2008
Enric Senabre
Article publicat al Setmanari El Punt. Edició País Valencià el 6/04/08

Quina repercussió ha tingut la tele autonòmica en els resultats electorals al País Valencià? Aquesta pregunta em balla pel cap i m’obliga a una anàlisi més detallada de la capacitat de manipulació televisiva.

La reflexió sobre la influència que desenvolupa la televisió en els menuts ens pot aportar alguna via de comprensió. Si trobem un xiquet que imita el “culet culet” de Shin shan podem estar segurs que els seus pares li han rigut les gràcies, perquè la mediació familiar directa és molt més important que la televisiva en l’educació infantil. Els adults també tenim la temptació d’imitar els personatges de les sèries d’èxit. Potser decidim prendre Prozac quan ens assalta algun problema familiar, com Lynette Scavo, la mare desesperada de “Mujeres”, però la mediació de l’experiència vital ens porta normalment a trobar vies d’eixida més personals.

Què passa amb la política? Quina és la mediació vital, l’experiència personal que ens ajuda a interpretar el seguit de notícies triomfalistes que apareixen als informatius? Cap, perquè hem perdut la vivència directa de la política, que s’ha vist reduïda a una experiència personal puntual -quan anem a la consulta del metge, a l’escola o als jutjats- desconnectada de la visió global que implica la política i incapaç de moure el vot ni l’actuació ciutadana. Som com uns xiquets abandonats davant del televisor sense control ni mediació, i en aquesta situació, qualsevol esdeveniment mediàtic retransmés per televisió -la F1, Copa de l’Amèrica o Palau de les Arts- ocupa el lloc de l’experiència directa. La solució passa per recuperar l’acció política directa, al barri, a l’escola o al treball, i per això el nostre conseller vol que s’impartisca l’Educació per a la ciutadania en anglés, perquè així les noves generacions mai adquiriran el sentit polític i es mantindrà aquest apoliticisme que tant els rendeix.


Publicado por Enrisena @ 23:54  | Televisi?
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios