divendres, 22 de Febrer de 2008
Enric Senabre
Article publicat al Setmanari El Punt. Edició País Valencià, el 17/02/08

Des dels temps del partit obligat a la televisió pública i del Estudio estadio, que el predomini masculí sobre la programació del diumenge havia acabat. Les raons d’aquest declivi eren clarament econòmiques –la compra dels drets d’emissió per part d’una televisió de pagament-, però no van faltar veus que van trobar en aquest fenomen la fi d’una societat patriarcal que imposava el poder patern sobre la televisió i l’oci.

Des d’aquells temps, quasi totes les cadenes han buscat noves maneres de tractar el futbol, més adequades als nous temps i amb formats renovats que han intentat captar un públic nou –joves, dones- i mantenir el de sempre. Tv3, amb Gol a gol desenvolupa un format seriós i tècnicament impecable, contingut, mesurat i amb presència d’experts i velles glòries que justifiquen les seues opinions de manera argumentada. Canal 9 ha optat, amb Minut a minut, pel partidisme més descarat i el favoritisme sense complexos, adobat amb fortes dosi de sentimentalisme i acostament als personatges reals. La 2 de TVE ha assajat noves fronteres intel·lectuals amb El Rondo –ara ja desaparegut-, imitant elevats programes de debat que acabaven amb disputes clarament partidistes.
Però ha estat La Sexta la que ha reviscolat el futbol de tota la vida a la televisió. Amb Minuto y resultado omplin les vesprades del diumenge amb un format que recupera els antics programes riu radiofònics, però amb imatges buides de comentaristes emocionats, grades cridaneres o banquetes histèriques. La xarrada de Patxi Alonso i els seus col·laboradors simula una reunió d’amics amb tots els referents, acudits i ginys típicament masculins, i una emocionalitat desbordada, que troba en aquest esport una via de fugida de l’analfabetisme emocional d’arrel patriarcal. Tot i haver-hi incorporat un munt de dones periodistes, és evident que el futbol és un patrimoni de mascles.


Publicado por Enrisena @ 23:01  | sociologia
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios