dilluns, 18 de Febrer de 2008
Enric Senabre
Article publicat al setmanari El Punt. Edició País Valencià el 10/02/08

La influència de la televisió en la generació d’opinió púbica no es pot comprendre en tot el seu abast sense desvelar les connexions que manté amb la premsa escrita, ràdio i Internet. La manipulació simple, directa i evident, només serveix per a convéncer els convençuts, que no és poc. Però l’autèntica generació d’opinió s’ha de desenvolupar a través de campanyes articulades des de diferents mitjans i amb un càlcul intel·ligent dels efectes que produirà en la població.

Analitzem dos casos ben recents per il·lustrar el procediment. El cas del Severo Ochoa de Madrid i el de les denúncies a clíniques avortistes. En ambdós casos s’ha seguit el mateix procés; primer apareix la notícia a la televisió, explicada de manera freda, descriptiva i imparcial. Ha de ser un succés que afecte les consciències, una “bomba” que trasbalse tothom. En aquest cas; les acusacions per sedacions massives o els avortaments de 30 setmanes amb fetus llançats als poals de fem. A partir d’aquest moment entra en escena la ràdio afecta, la premsa més abjecta i els fòrums d’Internet clarament partidaris. Des d’aquestos mitjans es fan les acusacions més greus i s’utilitzen les paraules sagrades que acumulen els prejudicis arrelats per anys de conreu moral: assassinat, doctor mort o trituradores.

El mal ja està fet i l’opinió pública preparada. En aquest moment ja poden actuar els partits i els col·lectius socials per demanar una sanitat privada concertada o una limitació del dret de l’avortament. I ací torna a actuar la televisió amb semblant innocent i esgrimint el seu paper de mirall social que només es fa ressò d’un sentir social.
I ara compte! Han anat per la sanitat i l’avortament, el següent pas és l’educació, i probablement la ciutadania siga l’escenari preparat per a la batalla. Arromangueu-vos els cervells i obriu els ulls perquè la guerra acaba de començar.


Publicado por Enrisena @ 20:22  | sociologia
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios