diumenge, 27 de Abril de 2008
Enric Senabre
Article publicat al setmanari El Punt. Edició País Valencià, el 27/04/08

És costum de la RTVV, retransmetre en directe els actes festius de les diferents ciutats valencianes. La cavalcada de la conquesta de Castelló, l’ofrena de València o les entrades d’Alcoi, apareixen per la televisió de tots els valencians en un autèntic exercici de servei públic d’interés cultural. No cal dir que veure-les per la tele no és ni paregut a viure-les en directe. La imatge es mostra en aquestos casos més limitada que mai. L’olor, l’ambient, el clima, l’emoció interna que produeix trobar-se immers en aquestos actes augmenten la vivència fins extrems que la televisió no pot arribar. Però hi ha més aspectes als que la imatge televisiva tampoc arriba, i normalment els comentaristes no diuen. En el cas d’Alcoi us puc assegurar que a qualsevol espectador se li poden passar per alt dues discriminacions imperdonables. La discriminació econòmica i la de sexe. En primer lloc eixir a la festa implica unes despeses econòmiques que han fet que “amos i obrers” ja no caminen del bracet pel carrer Sant Nicolau. L’altra discriminació és més sagnant, per absurda i retrògrada. Si mireu bé la retransmissió, us adonareu que homes i dones no ocupen els mateixos llocs ni vesteixen igual. Les dones estan condemnades als “boatos”, sense drets de cap tipus, i per a fer bonic. La situació acumula les discriminacions en el cas femení,  perquè les condemna a pagar el luxe de les entrades a costa dels seus drets. A les “filaes”, mentre, els homes continuen discutint si deixen entrar les dones a les seues institucions masclistes, si portaran la indumentària oficial i a quins actes els permetran eixir, com si d’un debat medieval es tractara. I Ajuntament i Associació de Sant Jordi miren cap a un altre lloc, amb les paraules sagrades de cultura i tradició com a escut, i com si els temps i la historia no anaren amb ells. Una vergonya tot plegat.


Publicado por Enrisena @ 22:14  | sociologia
Comentarios (2)  | Enviar
Comentarios
Publicado por Invitado
dissabte, 10 de Maig de 2008 | 19:33
Tens raó el temps passa, les persones evolucionem, es modernitzem...etc però sembla que a la capital de l´alcoià no, sobretot pel que respecta a les famoses festes de moros i cristians on no deixen pas a les dones. A tots els pobles del voltant on es celebren festes d´aquest tipus ja està la dona integrada en la festa però ací a Alcoi encara no. Perqué? Es pensen que per això son més boniques? Més importants? Més d´elit? Només els homens tenen dret de surtir a les esquadres? Perqué? Perqué en l´época on es recrea la festa eren els homens qui lluitaven i les dones qui estaven a casa cuidant dels fills i fent el dinar? Açò no té raó de ser als nostres dies perqué les festes són per divertir-se tots, homens i dones, rics i pobres, joves i vells...etc i les autoritats competents (Associació de Sant Jordi i Ajuntament) deurien de fer algun cosa.
Publicado por Enrisena
dilluns, 12 de Maig de 2008 | 19:11
Així són les coses, i no s'expliquen des de fora, però quan escoltes a les pròpies dones dir que tot està bé, encara és pitjor. Jo pense que s'haurien de plantar i que es feren les festes ells, a vore que passa.
Endavant i pas a les dones, és imparable.