dimecres, 13 de Febrer de 2008
Enric Senabre
Article publicat al Setmanari El Punt. Edició País Valencià, el 3/02/08
Imagen
Ja ho he dit en altres articles, i ho repetisc ara, la televisió ha significat a la nostra cultura, entre altres coses, un retorn de l’oralitat. Aquest fet ha significat que la televisió s’haja convertit en un dels baluards per a la conservació d’un estàndard lingüístic imprescindible per a la seua supervivència. Però també és cert que, de vegades, pot representar una contribució important en l’aprenentatge de l’ortografia, i la llengua escrita culta.
En aquest sentit, El bocamoll de Tv3, és un programa concurs que juga amb la llengua de manera divertida, atractiva i actual. Esbrinar paraules curioses tretes de l’argot o descobrir cultismes literaris, classificar per camps conceptuals diferents termes o descobrir un missatge de mòbil escrit a l’estil desimbolt dels joves actuals, sense vocals, són algunes de les proves a què sotmeten als concursants i, de retruc, a tota l’audiència, que aprén d’aquesta manera la llengua sense adonar-se’n. Un gra de cultura general i un grapadet de curiositats nostrades completen el menú. Programes d’aquest estil ja n’hi ha en castellà, però en el nostre cas, donada la situació de la nostra llengua en l’àmbit audiovisual, representen una excepció. Amb les poques cadenes que l’utilitzen i la poca imaginació d’algunes d’elles, aquest format entre instructiu i divertit és difícil de trobar.
Joan Fuster afirmava a Sagitari, amb la seua sorna habitual: "És la conclusió a què he arribat: només hi ha un <>, i són les faltes d'ortografia." Molt probablement volia posar l’èmfasi en la inexistència dels pecats mortals, però la segona part de l’aforisme posa el dit a la ferida del nostre poble, l’analfabetisme visceral pel que fa a l’ortografia i el desinterés absolut que tenim per corregir-lo. Qui sap si més programes com aquest de què parlem ens ajudarien a guanyar el cel lingüístic de què parla el mestre de Sueca.
Publicado por Enrisena @ 17:48  | educació
Comentarios (0)  | Enviar
Comentarios